Ny Gipsskiva med 68% lägre klimatavtryck

Gips har använts för byggande i tusentals år. Ett naturligt material som finns i jorden i stor omfattning. Dessutom 100% återvinningsbart.

Nyheten Norgips Standard Eco

Norgips standard Eco är ett resultat av en vidareutveckling av hur gipsskivor produceras idag. Projektet med den här skivan är ett första bidrag till att konstruera bättre och mer hållbara byggen samt uppnå ett lägre samlat Co2 avtryck, från produktion till leverans och avfall.

Genom produktion med 100% förnybar energi reduceras Co2 utsläppen med 68% på Norgips Standard Eco, jämfört med vanliga Norgips Standard. Detta dokumenteras noga i vår EPD.

Norgips Standard Eco

Produktion av Norgips Standard ECO med 100% förnybar energi

I produktionen torkas gipsskivorna i ugnar som värms upp med gas. Norgips Standard Eco produceras med 100% förnybar LBG (Liquified Bio Gas). Gipsen som Norgips använder är en återvunnen produkt så kallad industrigips. Utöver det används 20% lokal återvunnen gips från byggavfall i skivan. Kartongen i gipsskivan är även den 100% återvunnen. För att ytterligare reducera Co2 avtrycket är skivorna från Norgips producerade med ström från förnybara källor, vattenkraft.

  • Biogasen kommer från fiskindustri och jordbruksavfall. Istället för att avfallet ruttnar och gas släpps ut i atmosfären så fångas den upp och kan användas. På så sätt får vi en Co2 reducerad skiva, helt producerad med förnybar energi.

Norgips Standard Eco har samma tekniska egenskaper och används på samma sätt som vår vanliga Norgips Standard – både när det gäller brand, ljud och stabilitet.

Norgips Standard Eco:

  • 68% reducerat CO2-utsläpp
  • Består av 20% gipsavfall
  • Producerad med 100% förnybar energi

Här finner du all produktdata och dokumentation

Norgips ECO
  1. Hem
  2. Kunskapsbank
  3. Ny Gipsskiva med 68% lägre klimatavtryck

Hjälpte den här informationen dig?