Planera för god akustik

Vi tillbringar i genomsnitt 90 % av tiden inomhus. Det är lätt att glömma ljudet i planeringsfasen. Akustik påverkar atmosfären där vi befinner oss. Vissa rum upplevs som behagliga att vara och jobba i, medan andra kan vara ansträngande och påfrestande. Redan i planeringen av rum är det viktigt att tänka på hur man kan skapa goda ljudmiljöer.

Planera för god akustik.

Anpassa akustiska lösningar

Det är lätt att glömma ljudet när man ska bygga eller renovera. Buller och eko dyker nämligen inte upp förrän byggnaden är klar. Det finns många exempel på byggnader och offentliga byggnader, som har spelat ut sin roll, uppgraderas och används för nya ändamål, men de anpassas inte alltid med tanke på ljudförhållandena för det nya användningsområdet. Genom att inkludera akustikplattor från Norgips i planeringen får du stilfulla rum både för ögat och örat.

Bra akustik varierar beroende på rummets syfte och användningsområde, så det är viktigt att anpassa akustiska lösningar efter behoven i den specifika miljön.

Vill du veta mer om akustik?

Våra produktspecialister hjälper dig gärna med projektering och mer produktinformation.

Vad är bra akustik?

  • Tydlig taluppfattbarhet: I rum med bra akustik är det lätt att höra och förstå tal. Detta är särskilt viktigt i klassrum, konferensrum och teatrar där kommunikation är avgörande.
  • Minskad efterklang: Efterklang inträffar när ljudet reflekteras och skapar oönskat ekande i rummet. Bra akustik innebär att minska efterklangstiden så att ljudet uppfattas som klarare och mer precist.
  • Låg ljudnivå: En bra ljudmiljö innebär också minimal bakgrundsljud, vilket skapar en lugn och bekväm atmosfär.
  • Bra ljudisolering: En bra ljudmiljö kan också innebära att ljud från ett rum inte läcker in i ett annat. Detta är viktigt i multifunktionsbyggnader, bostäder och kontor för att bevara integriteten och förhindra störningar.

Akustikplattor i hotellobby dämpar ljud och skapar en mer avslappnad atmosfär.

Akustikplattor för varje smak!

Det finns många olika typer av akustikplattor. Fördelen med gips är att det är lätt att bearbeta, kan återvinnas och har goda ljudegenskaper. Perforerad gips skapar stilfulla rum både för ögat och örat! 

Behöver du teknisk rådgivning?

Vill du ha vägledning i byggtekniska frågor i samband med våra produkter och tjänster? Våra tekniska rådgivare hjälper dig gärna.