Spacklingstips

Spackling är egentligen inte svårt. Men du tjänar mycket på att göra rätt förarbete och att vara noggrann. Här hittar du några av våra bästa råd för ett gott spacklingsjobb.

Blanda spacklet

En burk med spackel som blir stående kommer att skikta sig, så att tyngre kornen i spacklet sjunker till botten och ytan blir blöt och blaskig. Därför är det viktigt att du rör runt i spackelburken innan du börjar arbeta.

Spacklet ska vara precis lagom mjukt och krämigt, så att det fyller ut alla hål, sprickor och skarvar ordentligt. Då kommer det också att vara lättarbetat och varken klumpa sig eller klibba fast i spackelspaden. Rätt konsistens är a och o för att få ett bra resultat.

Om spacklet är för blött så kommer det att rinna istället för att fylla ut alla sprickor och skarvar. Dessutom krymper det mer när det hårdnar, så att du kan behöva spackla flera gånger. Om spacklet istället är för torrt så blir det svårt att strycka på ett jämnt lager och fylla ut mindre hål och ojämnheter.

Skydda alla yttre hörn

Det finns flera olika lösningar för att skydda kanter och utvändiga hörn. Hörnskyddslister är både enkla att använda och ger ett rakt och hållbart hörn. Kläm fast eller skruva dit profilen och dra sedan spackelspaden längs listen för att släta ut spacklet i nivån med hörnet.

Du kan också använda en multiflexremsa, alltså en pappersremsa med inlagd stålremsa som armering. Det blir inte lika hållbart som en stålprofil, men remsan kan vikas hur som helst och passar därför perfekt för hörn som inte är vinkelräta. I många fall ger multiflexremsan ett fullgott resultat.

Så spacklar du dina innerhörn

Dina invändiga hörn skyddas bäst med en pappersremsa och två lager spackel efter att du fäst remsan i ett första lager, precis som i alla andra skarvar och fogar. Använd spackelremsan i första lagret och täck sedan remsan vid andra strykningen. Det ger ett invändigt hörn som är både hållbart och tätt.

Du förstärker övergången mellan tak och vägg på samma sätt som andra invändiga hörn, även här kan det krävas tre strykningar för att få ett fullgott resultat. Om spacklingen är dåligt gjord kommer det att synas direkt på slutresultatet.

Använd inte akrylmassa, ”silikon” eller något annat fyllnadsmaterial i hörnen, eftersom det inte blir tillräckligt starkt. Med tiden är risken stor att fogen lossnar från gipsskivorna och att hörnet spricker sönder.