Med stålreglar blir det ännu enklare

Till skillnad från träreglar blir stålprofiler varken fuktiga, mögliga eller krokiga. De är dessutom lättare och mycket enkla att både transportera och montera.

Bygg smart med stålreglar

Det finns stålskenor och regelprofiler i många olika bredder och tjocklekar, men de har alla några gemensamma fördelar i jämförelse med trävirke:

  • Lätta
  • Alltid raka
  • Håller formen
  • Lätta att montera
  • Snabba att montera
  • Ökar brandsäkerheten
  • Ljuddämpande egenskaper
  • Angrips inte av mögel och röta

Dra skruvarna ordentligt

Använd en skruvdragare och sätt skruvarna minst 12-15 mm från kanten. Försänk dem 0,5-1 mm, så blir det enkelt att spackla över dem. Lagom skruvlängd är gipstjockleken + 10 mm genom stålregeln. Men var försiktig, så att du inte skadar kartongen.

Det är lagom att sätta en skruv per 200 mm längs kanterna och en skruv per 300 mm i skivans mitt.

Flera lager gipsskivor

Alla skivlager ska skruvas i reglarna, men för de undre lagren räcker det att sätta skruvar med 750 mm distans på väggar och med 500 mm avstånd för tak. För det yttersta lagret ska du sätta skruvar med 200 mm avstånd längs alla kanter och 300 mm ifrån varandra mitt på skivorna.

Om du monterar träbaserade skivor bakom gipsskivorna måste ändå alla gipsskivor fästas direkt i reglarna – inte bara i underliggande träskivor. Vi rekommenderar inte den här lösningen, utan föreslår att du istället förstärker din vägg med extra reglar, kortlingar eller konsoler.

Enkelt att bygga vägg

Så bygger du en längre vägg

Då gipsskivornas bredd kan variera plus/minus 3 mm, så är det smart att montera reglarna allt eftersom när du bygger en längre vägg. Annars är risken att gipsskivorna till slut ”vandrar iväg” och inte hamnar där reglarna sitter.

Dubbelkolla också att din långa vägg blir precis så rak som du önskar, eftersom minsta krökning kommer att synas när du är klar med alla skivor, spackel och ytskikt.

Hur vill du regla?

 

Enkelt

Använd reglar och skenor av stål för att bygga din gipsvägg.

Smidigt

Fäst stålreglarna vid tak- och golvskenorna med en fixertång.

Smart

Du ökar brandklassen på din vägg med stålreglar och – skenor.

Finns hos din återförsäljare

Du hittar våra produkter hos följande kedjor, samt hos andra välsorterade handlare. Vill du veta vad som är närmast för dig? Ring oss!