Så bygger du ett våtrum

Du måste bygga så att väggar och golv blir stabila och att alla anslutningar är ordentligt gjorda. Det är en förutsättning för att fuktspärren ska fortsätta vara vattentät under byggnadens livstid.

Dubbla antalet reglar

Montera väggreglarna 300 mm ifrån varandra eller 450 mm vid dubbla gipsskivor. Förskjut skarvarna mellan lagren, så att väggen blir styv och stabil. För de underliggande lagren räcker det med 750 mm skruvavstånd, men i yttersta lagret måste skruvarna gå ända in i reglarna.

För golv bör eventuellt bjälklag täckas med 22 mm golvspånskivor tvärt mot reglarna. På ett befintligt golv kan det räcka med golvspackel eller lumppapp för att ta bort ojämnheter. Förbehandla golvgipsskivorna med primer på undersidan innan montaget.

Använd specialskivor för våtrum

Våtrumsskivor tål fukt bättre än vanliga gipsskivor och har ytskikt av vattenavvisande syntetfiberduk istället för kartong. För att inte skada skivorna bör du ställa ner varvtalet på skruvdragaren och försänka skruvarna varsamt, så att du inte skadar syntetfiberväven.

I våtrum rekommenderar vi att du undviker spånskivor bakom gipsskivorna och fäster upp inredning och porslinsgods i förstärkningsreglar av stål eller speciella konsoler för handfat och toaletter. Täta genomföringar och skruvhål ordentligt och använd om möjligt gummiexpander för exempelvis toalettpappershållare.

Planera dina våtzoner

Dusch och badkar plus en meter ut åt varje håll klassas som våtzon 1. Vi rekommenderar att du limmar upp eventuella inventarier och undviker håltagning helt och hållet. Gör eventuella infästningar enligt Säker vatteninstallation. Planera så att duschhörn och badkar hamnar mot innervägg, så att inte temperaturväxlingar i väggen leder till småsprickor i tätskikten.

I våtzon 1 är det extra viktigt att använda våtrumsskivor, som är gjorda av fukttålig kompositgips och har syntetfiberduk på ytan istället för kartong.

Prata med ditt försäkringsbolag

Bygg ditt våtrum fackmannamässigt och enligt villkoren i dina försäkringar. Boverkets byggregler (BBR) ställer hårda funktionskrav på våtrum, så det kan löna sig att läsa på ordentligt. Dessutom har måleribranschen utvecklat en standard för våtväggsbeklädnad, men om ditt rum ska ha kakel eller klinker som ytskikt är det Byggkeramikrådets branschregler som gäller. Svensk våtrumskontroll har tagit fram råd och anvisningar för ytskikt av plast och keramik. Vad det gäller installationerna i ditt våtrum så finns rörbranschens regler på Säker Vatteninstallation.

 

Tänk på att…

Våtzon 1

Undvik både kartongklädda och träbaserade skivor.

Våtzon 2

Använd stålreglar på 450 mm avstånd och dubbla gipsskivor.

Toalett & handfat

Regla upp eller montera konsoler bakom gipsskivorna.

Finns hos din återförsäljare

Du hittar våra produkter hos följande kedjor, samt hos andra välsorterade handlare. Vill du veta vad som är närmast för dig? Ring oss!