Hänga upp saker på väggen

Med gipsskivor blir det enkelt för dig att hänga upp saker på väggarna och i taket. För tyngre föremål eller där det förekommer mekanisk belastning måste du sätta upp tvärreglar eller kortlingar.

En lätt tavla eller vägglampa

Lättare saker upp till 5-6 kg kan du hänga på en skruv, som du fäster direkt i gipsskivan med en lämplig plugg. Observera att skruv med plugg inte bör sitta tätare än 50 mm från varandra. För mindre tavlor och speglar kan det räcka med en tavelkrok eller ett snett islaget stift.

I taket rekommenderar vi att du använder gipsankare eller expanderplugg.

Tyngre tavlor och hyllor kräver mer

När du ska sätta upp något tyngre på väggen kan du fästa det i flera skruvar – men sätt inte fästpunkterna för tätt. Det ska vara minst 50 mm mellan skruvarna, men om du räknar med att varje skruv ska bära maximal belastning bör du öka avståndet till minst 300 mm. Det finns många bra pluggar och gipsankare som du kan använda för att hänga eller fästa tavlor, lampor och annat på en gipsvägg.

Om du bygger väggen av ultra-board kan den bära upp till 23 kg per skruv och hela 60 kg med rätt plugg.

Förstärk väggen vid riktigt tunga utmaningar

För tyngre upphängningar och framförallt där det förekommer oregelbunden belastning – exempelvis bänkskivor och större hyllplan – ska du alltid sätta tvärreglar eller kortlingar bakom gipset. Samma sak vid fönster, där det ska sättas gardinbeslag.

För många handfat och hängande toalettstolar finns det speciella konsoler att fästa direkt i stommen bakom gipsskivorna.

Radiatorer och varma lampor

Du ska alltid fästa värmeelement och varma lampor i reglar eller kortlingar bakom gipset, eftersom varaktiga temperaturer över 50° C kommer att göra gipsskivan spröd och ömtålig.

Montera en skruvfast mellanvägg

Vad ska du hänga upp?

 

Lätt

Använd en tavelkrok, litet stift eller vanlig träskruv med plugg.

Tyngre

Använd Ultra-board-skivor eller fäst med expander (gipsankare, molly).

Tyngst

Sätt en regel, läkt eller kortling bakom gipsskivan för riktigt tunga montage.

Finns hos din återförsäljare

Du hittar våra produkter hos följande kedjor, samt hos andra välsorterade handlare. Vill du veta vad som är närmast för dig? Ring oss!