Ytbehandling av gipsskivor
Gipsskivor är ett utmärkt material att ytbehandla. De utgör ett bra och stabilt underlag för alla typer av behandling.
Ytbehandling av Norgips gipsskivor
Norgips gipsskivor skall ytbehandlas enligt branschrådet YBG’s rekommendationer för ett fullgott resultat.
Materialval
Målning, tapet, väv, vinyl, kakel – det är bara att välja själv. Skivorna är enkla att behandla då ytan är av jämn och fin kartong.
Grundning
Oavsett vilken ytbehandling du väljer bör du grunda hela vägg- eller takytan med lämplig grundfärg eller primer. För att undvika fläckar i den färdiga ytan måste man alltid grundmåla först. Skall man tapetsera kan tapeten sättas upp direkt på skivorna, men även här är det bra att grundmåla först. Det är speciellt viktigt för tunna tapeter. Grundningen gör det också lättare att senare ta bort tapeten vid omtapetsering. Man bör välja en akryl- eller PVA-grundfärg (vattenbaserad) med en glans på 07–20. För att måla på väggar med tapet kan det vara nödvändigt att använda alkydgrundning (oljebaserad) eftersom vattenbaserad grundfärg kan lösa upp tapetklistret.
Kakel
Till väggar som ska beklädas med kakel används 2 lag gipsskivor.
1 eller 2 lager skivor?
Om man måste spara på kostnader så är det ofta en bättre och mer långsiktig lösning att spara in på ytbehandling hellre än på kvaliteten på tak och väggar. Tak- och väggkvaliten blir bättre med 2 lag skivor än med 1 lag. Konstruktionen blir mer stabil och som regel uppnås bättre brand- och ljudisolering. Det finns alltid möjlighet att förbättra ytbehandlingen vid senare tillfälle. Det blir däremot svårt och dyrt att förbättra kvaliteten på en vägg eller ett tak genom att tilläggsisolera vid senare tillfälle – ibland kan det till och med vara omöjligt när bygget väl är färdigt.
Har man en begränsad ekonomi lönar det sig att använda ytterligare ett lag skivor hellre än att lägga mer pengar på bättre ytbehandling.
1. Använder man en stor del av sin budget till ytbehandling måste man spara pengar på tak- eller väggkvalitet – men det lönar sig inte!
2. Väljer man en högre tak- eller väggkvalitet från början måste man spara på ytbehandlingen, men det kan man alltid ordna till senare.