Bygga mellanvägg – guide som hjälper dig steg för steg. (Del 1)

Du kan själv bygga en mellanvägg med gipsskivor utan att ha stora förkunskaper. Vi vill i den här artikeln ge dig en guide hur du steg för steg går tillväga från planering till färdig vägg. Lycka till med projektet!

Var ska du bygga gipsväggen och varför behöver du den?

Att ha en plan och vara förberedd är nästan alltid bra. Det gäller även när det är dags att bygga en gipsvägg hemma. Planen börjar med vad väggen ska ”göra” för dig. En del önskar dela upp ett större rum i två så snabbt och enkelt som möjligt. Andra vill ha en fin avdelare att skruva upp en tv i och någon kanske vill stänga ute ljud från när barnen övar på trummorna. De tips du får här gäller för ”vanliga” mellanväggar inomhus. Vid väggar i våtrum eller utomhus finns andra rekommendationer som du kan hitta i vår montagehandbok. Vi utvecklar och producerar gipsskivor med olika egenskaper utifrån vilket rum du vill skapa och hur du vill använda det. En bra start är att fundera på vilka krav du har på väggen och sedan välja gipsskiva utifrån det. Det finns också olika skenor (de du fäster reglarna i och kan även kallas hammarband och syll) att välja mellan. För extra ljuddämpning och brandskydd kan du välja en med ett lager polyetenduk eller själv använda fogmassa mot underlaget.

Välj rätt skiva för att bygga gipsväggen

Valet av gipsskiva är viktigt för slutresultatet men påverkar inte tid eller krånglighet nämnvärt när det kommer till att bygga väggen. Alla gipsskivor erbjuder visst brandskydd, ljudisolering och går att skruva direkt i men, som sagt, olika skivor har olika förstärkta egenskaper. Klicka på symbolerna nedan om du vill ta reda på mer om våra mest använda skivor och deras egenskaper.

 

Att mäta ytan för väggen och räkna ut materialåtgång

När du valt gipsskivan som passar ditt projekt bäst behöver du räkna ut materialåtgång. Enklast sker det genom att du mäter upp den tänkta väggen från golv till tak och vägg till vägg och bestämmer om du vill ha 1-lag- eller 2-lagsvägg. Det kan vara bra att göra en enkel skiss för att räkna ut ditt behov. En standardgipsskiva har breddmåttet 900 mm. Du kan också få hjälp med beräkningar i denna funktion. I grundutförande behöver du följande till din vägg; Skenor i golv och tak. Stålreglar placerade med 45 cm mellanrum. Stålreglar väger mindre än träreglar, är alltid raka och har hål för kabeldragning som standard. Ska du bygga en vägg med vinklar behövs även hörnreglar och vid dörröppningar behövs förstärkningsreglar. Skivskarv sker minst 100 mm in ovanför dörröppning (se bild i del 2). Eventuell isolering (vi föreslår stenull). Gipsskivor, spackel och spackelremsa. Du fäster  skenor med skruv i golv och tak. Du fäster reglar med fixertång eller skruv och du fäster gipsskivorna i reglarna med skruv eller vårt spiksystem Nail IT. För själva slutförandet behövs också en spackelspade och slippapper.

Nu har du en god bild av vilken vägg du ska bygga och hur mycket material du behöver för det. Våra produkter, som hjälper dig att bygga din vägg, finns hos utvalda återförsäljare över hela Sverige vilka du hittar här. Hos dem har du såklart möjlighet att ställa frågor och få kunniga svar. Skulle du känna att du behöver bolla något ytterligare är du välkommen att höra av dig till oss och vår kundservice på telefon 019-207450, e-post [email protected] eller via vår chat här på hemsidan.

Checklista över det som är bra att ha på plats i form av verktyg och hjälpmedel;

Spackelspade, skruvdragare, skruv, slippapper och slipkloss, vattenpass, måttband/tumstock, plåtsax, kniv, spackelremsa, lasermätare/kritsnöre.

När du varit hos en handlare och kommit hem med det material du behöver kan du klicka här. Så guidar vi dig vidare i själva byggandet om du vill.